Esman Ratsastuskoulu

Hevosen hyvinvointi opetustilanteessa

Pidetään hevoista huolta

Sopivan ratsastajan löytäminen opetushevoselle on tärkeä osa hevosen hyvinvointia. Meillä ratsastetaankin usein samalla hevosella ja pyrimme pitämään hevosten työviikon yksinkertaisena ja samankaltaisena.

Opetustilanteessa keskitymme ratsastajan teknisen osaamisen kartuttamiseen ja tasapainon hallintaan sekä hevosen kehonkielen ja fysiikan opettamiseen. Vältämme väsyttämästä hevosia opetustilanteissa.

Jokainen ratsastaja voi vaikuttaa omalla tekemisellään, miltä opetustilanne hevoselle tuntuu. Olemalla lempeä hevoselle, noudattamalla annettuja ohjeita ja seuraamalla tallin opetussysteemiä luot hevosellesi stressittömän päivän.

Sananen ratsastajan painosta

Hevosta ei ole luotu kantamaan isoa painoa, ja se voi oireilla vakavasti selkä- ja jalkakivuilla (niveltulehdukset) sekä käytösongelmilla liian vaativan kuorman alla.

Pelkkä ratsastajan paino ei ole ratkaiseva, vaan myös tasapaino, ratsastustunnin fyysisen työn määrä ja ratsastajan ratsastustaito vaikuttavat siihen, kuinka kuluttavaa tai raskasta työ on hevoselle.

Ratsastuskoulutunneille käytämme eläinlääkäreiden suosittelemaa painorajaa 17 % hevosen painosta. Tämä tarkoittaa siis maksimissaan n. 80 kg + varusteet 5 kg noin 500 kg painavalla keskikokoisella hevosella. Jos painosi huitelee ylärajoilla, en laita sinua tallilla vaakaan, mutta mieti asiaa hevosystävän hyvinvoinnin kannalta. Yli 90 kg painoisille ratsastajille meillä ei ole tarjota hevosta.