Esman Ratsastuskoulu

Pidetään hevosista hyvää huolta

28/03/2023

Opetushevoset ovat meille tärkeitä. Osa hevosistamme on ollut meillä jo todella pitkän aikaa. Esimerkiksi Zoyara on asustellut tallilla jo 20 vuotta ja Alma sekä Carisma vuodesta 2009 alkaen. Vuosien vieriessä hevoset ovat tulleet rakkaiksi ja tärkeiksi niin meille tallin henkilökunnalle kuin oppilaillekin. Yllä videolla näet tallissamme jo vuosia asuneet hevoset Dexter, Metaxa ja Reliikvia 🙂

 

 

Galon haistelee ulkoilmaa

Jokainen tallin asiakas on oma tärkeä lenkkinsä hevosten hyvinvoinnissa.

 

Huolellinen harjaus on yksi tärkeä osa hevosen päivittäistä hyvinvointia.

Ja se tarkoittaakin sitten että harjaat myös mahan alusen, etujalkojen välin huolellisesti, korvien ympäriltä ja rapsutat otsasta irtokarvat ja lian, myös otsatukan alta. Harjaat huolellisesti hevosen etusääret ennen kuin asettelet sille puhtaat suojat jalkoihin. Se tarkoittaa että leuan alunen on harjattu hyvin ja harja on käännetty ja sen alta on suittu hevonen puhtaaksi myös. Hännästä ei roiku heinän tai oljenkorsia ja kaviot on putsattu. Se tarkoittaa että kutiavan irtokarvan poistoon keväällä ja syksyllä on käytetty aikaa.

 

Mitä voin hevosen hyvän harjauksen lisäksi tehdä tallilla pitääkseni hevosista huolta?

Tarkista juomaveden puhtaus ja saatavuus

Hevoselle kaikista tärkeintä on saada riittävästi puhdasta vettä. Niillä hevosilla joilla on ämpärijuotto, on tärkeää tarkastaa että tarjolla on koko ajan puhdasta ja raikasta vettä. Automaattivesikupit tulee tarkistaa että ne ovat puhtaat ja toimivat.

Puhdista hevosen harjat, suojat ja harjaa satulahuopa

Likainen satulahuopa ei ole hevosen arvoinen varuste.

Satulahuopia ja suojia ei pidä yhtenään pestä, mutta niistä tulee harjata pois irtolika ja karvat. Vasta satulahuovan ollessa likainen se harjataan huolellisesti ja laitetaan pesuun. Suojat harjataan ja jätetään siististi harjaämpäriin seuraavaa käyttöä varten. Jos suojat on mutaiset, ne putsataan ja viedään kuivumaan loimienkuivaus telineelle tai ulos aurinkoisella kelillä.

Puhdista kuolaimet huolella ratsastuksen jälkeen, jotta kuolaimiin ei kuivu heinää ja sylkeä kiinni.

Hevosen varusteet tulee olla käyttövalmiit seuraavaa ratsastusta varten. Huolehdi varusteet puhtaina ja siististi niputettuna takaisin paikalleen.

Likainen satulavyö tulee harjata ja nahkainen satulavyö tulee pestä satulasaippualla.

Satulavyötä ei myöskään jätetä likaisena satulan päälle. Jos nahkaiseen satulavyöhön on jäänyt likaa, se viedään kahvihuoneen vesipisteelle ja pestään satulasaippualla ja sienellä puhtaaksi.

Jos kirjoitat TikTokissa rakastavasi jotain opetushevosistamme yli kaiken, toimi myös tallilla sen mukaisesti. Huolehdi hevosesta samalla mitalla kuin kerrot siitä muille pitäväsi. Koska viimeksi olet pessyt lempparihevosesi suitset pesupisteellä tai harjannut satulahuovan?

 

Jos vietät enemmänkin aikaa tallilla voit huolehtia hevosista:

Tarkistamalla muidenkin kuin ratsastamasi hevosen vedet ja vaihtaa tilalle puhdasta vettä jos ämpäri on likainen.

Lakaista tallin käytävän ja vaalia yleistä siisteyttä tallissa

auttaa kello 17 00 snacksien jakamisessa kaikille hevosille

Hevosten ollessa tunnilla, tyhjistä karsinoista siivoptaan lantakasat ja viedään lantalaan. Hevosten on mukavempia nukkua puhtaalla pedillä.

Ponipilttuista voi siivota lantakasat

Tarkistaa opetushevosten satulahuopia ja harjata jos joku näyttää irtolikaiselta.

Puhdistaa harjoja

Pestä opetushevosten suitsien nahkaosat ja nahkaisia satulavöitä pesupisteellä

 

 

Esma ja Florini

 

Seuraa meitä